lauantai 28. tammikuuta 2017

Pieni paluu tuntiratsastajaksi

Kuvista kiitos Aralle!
Torstaina oltiin Kristan kanssa pitkästä aikaa tunnilla Päivölässä! Miun kohdalla listassa luki yllättävää kyllä Pokkiksen nimi, kun Roosa halus nähdä, et miten meillä menee. Eikä mua oikeestaan ees haitannut, että Pokkiksen sain, ehkä joku kerta sit jollain muullakin vielä!:D Kuitenkin tosi hyvillä mielin tunnille lähdin Pokkiksen kanssa, muutenkin olisin jossain vaiheessa Pokkiksen kanssa tunnille halunnut ja tämäkin tuli hyvään saumaan.

Pokkis oli jo edellisellä tunnilla, mie lähdin hakemaan Ofelian Kristan kanssa. Tallissa tulikin sitten juteltua porukalla, jossain vaiheessa lähdettiin Nooran kanssa napattiin satulat Pokkikselle ja Gaefalle matkaan ja suunnattiin maneesille katsomaan edellisen tunnin viimeisä viittätoista minuuttia.

Edellisporukan lopetettua pääsin "heittämään" satulan Pokkiksen selkään, edellinen ratsastaja piti tammaa kiinni sen aikaa kun mä tappelin satulavyön kanssa. Aika pian päästiin alkukäynneille, Roosa tosin heti laittoi miut pidentämään jalustinta yhdellä reiällä. Mä joskus aikasemminkin suunnilleen sen pituisilla olin mennyt mitkä päädyin tuolloin laittamaan, sillon tuntui jo paremmalta, nyt oli kyllä alkuun taas järkytys tuo pituus. Siitäkin mä kuitenkin toivuin aika nopeasti ja päästiinki vähän paremmalla menestyksellä alkukäyntejä kävelemään.


satula aika edessä tässä jo..
Tultiin käynnissä samaa hommaa mitä keskiviikon porukka oli edellispäivänä tehnyt, joten tehtävä oikin miulle tuttu, kun olin ollut Oonan porukkaa kuvaamassa. Tienpuoleisella pitkällä sivulla oli kolme puomia, tultiin aina puomin yli käynnissä suoralla hevosella, puomilta käännyttiin voltille niin, että tultiin vielä voltilta pois tullessa sen puomin yli. Toi sama jokaisen puomin kohdalla. Pokkiksen kanssa sujui vähän vaihtelevasti, miulla oli vähän ongelmia keskivartalon paikallaan pysymisen kanssa, mutta voltilla tuli ihan ok pätkiä ja poni oli ihan hyvin taipuneena. Toiselle pitkälle sivulle otettiin kevyttä ravia. Ravissa ei ongelmia Pokkiksen kanssa ole koskaan ollut, eikä nytkään mitään vaikeuksia ilmennyt.

Jossain vaiheessa jatkettiin ravissa ilman niitä käyntivoltteja. Pokkiksen kanssa pyörittiin silti jonkun verran ympyröillä asetellen ja taivutellen tammaa. Pätkittäin Pokkis oli ihan hyvä, mutta välillä homma vuorostaan hajosi käsiin. Roosan käskystä otettiinkin parit pätkät vähän reippaammin eteen, tuli yks ihan hyvä lisäyspätkä. Toki ton vastakohdaksi otettiin myös hitaampaa pätkää harjoitusravissa istuen. Hidastukset sujuivat ihan ok, miun oma käsi ei vaan meinannut pysyä millään paikallaan.


Jatkettiinkin tän jälkeen töltissä. Mä en oo oikeestaan koskaan tykännyt mennä Pokkiksella jos se on mennyt aikasemmalla tunnilla, koska jotenkin saan tamman paljon paremmin mun asetuksille, jos ennen miuta kukaan ei oo kyydissä käynyt. Tän takia ekoilla pätkillä tiputtiinkin tosi helposti raville ja välillä Pokkis tuntu jotenkin tosi vastustelevalta ja painoi kädelle. Hiljalleen saatiin kuitenkin töltti sujumaan, Roosan vinkeillä saatiin oikeesti parit ihan tosikivat pätkät niin, että poni kantoi enemmän itseään eikä miun tarvinut kannatella ratsun päätä, jonka seurauksena sain oman käden pidettynä paljon kevyempänä! Tosta jäi kyllä sellanen ahaa-elämys, että alkaa toivottavasti jatkossa tulemaan parempia pätkiä enemmän! Töltissä tehtiin joka kulmaan voltti, välillä vauhti meinasi hyytyä, mutta aina päästiin uusiksi matkaan. Kuitenkin mulle jäi niistä parista tölttipätkästä ihan superhyvä fiilis!

Tän jälkeen annettiin hetkeksi pidempää ohjaa, mie pääsin sanomaan, että pätkittäin heppa oli muita kertoja parempi ja hyppäämään alas kyydistä siirtämään satulaa, mikä oli valunut aika paljon eteen, kun geeliä ei meille riittänyt.. Hetken kävelyjen jälkeen ruvettiinkin tekemään ihan hetken aikaa sulkutaivutuksia. Päivölän hepoilla ei oo kauheesti noita tehty, joillain ei kai ollenkaan (myö joskus Kristinan kanssa vähän yritettiin), ja nyt on kai tavoitteena ne hepoille opettaa. Pokkis ei oikein hiffannut koko juttua, mutta Roosa auttoi meille pari askelta, mistä sain itse pari askelta hommaa jatkettua! Tähän lopetettiinkin sitten se homma.

Otettiin laukkaa niillä samoilla puomeilla millä oltiin tultu sitä volttijuttua käynnissä. Taidettiin tulla ensin niin, että tultiin oikeessa kierroksessa puomeille, ekan puomin yli ravissa, laukannosto, tokan puomin yli laukassa, siirtymä raviin ja viimesen puomin yli ravissa. Tää ensimmäinen kerta oli meiltä ehdottomasti paras! Saatiin laukka heti sen puomin jälkeen, askel osui puomille, hidastus tuli pariks iaskeleeksi raviin, siitä tölttiin ja vielä takasin raviin niin, että selvittiin puomin yli ravissa. Toisella kerralla se laukannosto meni vähän pitkäksi, minkä seurauksena patistin ponin vielä viimesenkin puomin yli laukassa, tässäkin hidastus taisi tulla töltin kautta.. Viimenen kerta tultiin niin, että nostettiinkin yritettiin nostaa vasen (eli väärä) laukka ekalta puomilta. Vasen laukka on tunnetusti Pokkikselle se hankalampi, joten oikea laukka sieltä nousi, mut tältä tehtävältä ei mitään odotuksia mulla oikein ollutkaan.


mitälie touhuilenkaan tuolla.. tais olla ilmeestä päätellen rankkaa.:D
Loppuun otettiin vielä tölttiä. Tässä vaiheessa Pokkis oli jo tosi väsynyt enkä mie siltä kamalasti enää vaatinut. Satulakin oli valunut jo taas tosi eteen, mikä vaikeutti tamman liikkumista. Tölttiä kuitenkin mentiin, Pokkiksen kanssa vaan aika pienillä vaatimuksilla. Jossain vaiheessa heitettiin ohjat ihan pitkiksi ja annettiin heppojen tippua raviin, jäätiin ite istumaan harjotusraviin. Pitkällä ohjalla miun oma käsi pysykin paremmin paikallaan (tästä Roosa miulle moonta kertaa muistutteli), jossain vaiheessa siirrettiin hepat istunnalla käyntiin.

Heti mein siirryttyä kävelemään tulin ite alas kyydistä taluttamaan loppukäynnit maasta, löysäsin vyötä ja kiskasin satulaa taaksepäin, sekä otin turpiksen pois. Roosan kanssa vaihdettiinkin pari sanaa, oli kiva kuulla jotain hyvääkin mein menosta! Jatkoa ajatellen tulikin ihan hyviä vinkkejä niin miun oman käden paikallaanpysymiseen sekä mein tehtäviin. Laukka-ravi -siirtymiä treenaillaankin enemmän tässä parilla seuraavalla kerralla!

Hoideltiin hepat pois taluttelujen jälkeen, Pokkis sai loimen niskaansa ja pääsi pihalle. Putsailtiin kamat ja vaihdettiin omat kamat, mie kävin vielä hakemassa Faxan sisälle Roosan pyynnöstä. Pikkasen puolen kaheksan jälkeen lähdettiin Kristan kanssa takasin Savitaipaletta kohti.:) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti