keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Palloponipäivä 2/2

Edelliseen osaan tästä!
Näistäkin kuvista iso kiitos Heidille! Näitä on nyt jonkun verran, koitin karsia määrää sopivammaksi, muttei se ihan onnistunut..
Älkää tappako mua tän laadun takia, oli muuten niin kiva et oli pakko koittaa pelastaa!
Hetken chillailun tallituvassa jälkeen lähdettiin ekana kolmestaan hakemaan miun tuntiratsu, minkä osa on varmaan jo heppainstasta bongannut. Pääsinkin tällä kertaa testaamaan miun viime kesän leirihoitsua eli Glodia, 7-vuotiaaksi kääntyvää issikkatammaa. Miun oli alunperin tarkotus mennä Eydiksellä, mutta koska tehtiinkin siirtymiä, ehdotti Maria miulle Glodia, kun Eydis ei ratsastajan kanssa ravaa kuin puomeilla.

Käytiin yhdessä hakemassa Pallosalama pihatosta ja kun myö päästiin Glodin kanssa tallin puolelle, lähtivät Viivi ja Heidi hakemaan Arskaa Viiville. Kieltämättä oli ihan kivaa pitkästä aikaa varustaa hevosta, kenellä ei ollut potkujalka niin herkässä tai mitään pakkomiellettä maistaa palaa ihmisen naamasta. Oltiin valmiita ihan hyvissä ajoin ja taidettiin olla jo pikkasen ennen kahtatoista lähtemässä maneesille.

Jotenkin liian tottuneena Pokkikseen oli hoitaessa kiltin ponin lisäksi kivaa myös se, että selkäännoustessa ratsu ei lähtenyt alta, eihän Punkerokaan sitä aina tee mutta kuitenkin.. Alkukäyntejä kävellessä Maria muistuttikin mulle, että jos Glod "lähtis menee" pitäisi se vaan käännellä ympyrälle ja siinä sitten rauhotella. Alkuun fiilis oli vähän se, et voiko tästä edes tulla mitään hyvää.


Alkukäyntien jälkeen otettiin ohjat tuntumalle ja testailtiin miten mein ratsuilta löytyy jarrut, sekä tehtiin voltteja ja muuta vastaavaa käynnissä heppoja kokeillen, kun molemmilla oli kuitenkin täysin uudet ratsut alla. Glodin kanssa jarrut löytyivät, miulla itelläni oli alkuun vaan pieniä ongelmia istunnan kanssa, kun olin välillä ihan vinossa, minkä takia suorat osuudet olivat alkuun vähän vinoja ja volteilla mentiin vähän miten sattui. Saatiin kuitenkin ihan ok pätkiäkin, Maria sanoikin molemmille että käytetään istuntaa ja katsetta hyvin, kun nuo nuoremmat kaverit hyvin istunnallakin pelaavat. Käyntijutuissa ei mitään ongelmia ollut kun sain oman istuntani kuntoon.

Tästä jatkettiin vielä itsenäisellä verkalla ravissa, jonkun verran tehtiin ympyröitä ja käyntisiirtymiä Glodin kanssa. Ympyröillä sainkin taas muistutella sen ulkopohkeen olemassaolon, minkä jälkeen alkoivat meidän ympyrät olla jo vähän enemmän sellaisia mitä niiden piti. Alkuun mulla oli pieniä sopeutumisvaikeuksia kaikin puolin, meno oli kuitenkin reippaampaa kuin Pokkiksen kanssa. Välillä miun oma käsi pääsi vahingossa vähän kovaksi ja tammasta tuli välillä vähän vahva, mutta sain nääkin aina korjattua kun Maria muistutti ja saatiinkin ihan hyviä pätkiä ravissa molempiin suuntiin. Pientä lisähaastetta aiheutti Arskan kääntymisvaikeudet, millon oltiin parissa vaiheessa Arskan ja seinän välissä, Mariakin meille sanoi että mennään sitä katrillia sitten joku toinen kerta.:D Ravissa vaihdettiin suuntaa pituushalkaisijalla, mikä päädyttiin tulemaan pariin kertaan uudestaan, koska oli molemmilla suoraan ratsastus hieman hukassa, mutta loppua kohti ainakin Glodin kanssa parani!

Tähän väliin taidettiin antaa hetkeksi pidempää ohjaa ja uhrauduin luopumaan toppatakista, kun Maria samalla selitti meille sen varsinaisen tehtävän. Tunnin aiheena meillä oli siis siirtymät, kuten taisin jo kerran mainita. Tästä tein erittäin epäselvän piirroksen paintilla, toivottavasti saatte selvää näiden miun selitysten kanssa!


Punaset täplät siis tötsiä, ne jäi selityksistä pois.
Aloiteltiin tosiaan niin, että tultiin vähän uran sisäpuolelle ja ruvettiin tekemään pitkien sivujen alussa oleville tötsille pysähdykset ja muualla käveltiin. Pysähdyksissä meillä ei mitään ongelmaa ollut, pääsin taas vain ekana korjaamaan omaa asentoani. Onnea on ratsu, mihin ne omat virheet heijastuvat noinkin selkeesti!

Ei tultu tota käynnissä edes montaa kertaa, vaan jätettiin ne pysähdykset pois ja siirryttiinkin pysähdysten paikalta tölttiin ja sillä jälkimmäisellä tötsällä hidastettiin oli tarkotus siirtyä käyntiin. Meillä ne käyntisiirtymät eivät alkuun menneet ihan niinkuin piti, koska en alkuun tajunnut etsiä niitä olemattomia vatsalihaksia riittävästi käyttöön, mutta muutamat suhteellisen tarkat siirtymät saatiin. Töltti löytyi ainakin ongelmitta eikä tippumisia raviin tainnut kertaakaan tapahtua, ne hidastukset olivat tässä se meille haastavampi homma. En oo varma vaihdettiinko tässä suuntaa ennekuin otettiin ravi hommaan mukaan.

nauratti
ja sit olikin niin vakavaa hommaa:D

Ravisiirtymät hommaan lisättiin niin, että vaihdettiin ne käyntiosuudet tölttipätkiksi ja suorat tötsien välit raviksi. Mä en tiedä, että mikä ongelma tässä vaiheessa ravisiirtymien kanssa tuli, koska katsomonpuoleisella pitkällä sivulla monta kertaa lähdettiin kiitämään töltissä, kun en itse osannut alkuun oikein pyytää, mutta toiselle pitkälle sivulle saatiin ravi melkeimpä joka kerta just siitä kohdasta mistä pitikin! Alkoi lähinnä muakin vaan naurattaa ne Marian kysymykset niistä mein tölttisuhahduksista, ei onneksi siis kuitenkaan kovin vakava tunti meillä ollut! Saatiin toki sillekin pätkälle se ravi aina jossain vaiheessa jos ei ensin noussut, loppua kohti parani jonkun verran. Vaihdettiin suuntaa lävistäjällä ja tehtiin siihen ainakin Glodin kanssa pieni lisäys, tamma lisäsi kivasti eikä lähtenyt edes kiihdyttelemään! Jatkettiin vielä samaa tehtävää hetki paremmalla menestyksellä toiseen suuntaan, minkä jälkeen siirryttiin hetkeksi kävelemään ennen kuin otettiin laukkaa.

Laukat otettiin itsenäisesti, Maria sanoi että parhaiten saataisiin jotain irti koko laukkaamisesta kun saatais itse mennä ja tehdä, ja kun Arskalla laukka on sen verran heikompi askellaji, taisi olla sen kanssa tavoitteena vaan saada haluttu askellaji nousemaan. Maria miulle sit heitti sieltä vaan, että ympyröitä päätyihin ja pitkille sivuille vaikka vähän reippaamminkin eteen. Ekana jarruttelin menoa tosin vähän liikaakin, koska Pokkiksen laukkaan tottuneena tuntui, että mentiin ihan hirveetä kiitoa, vaikka videolta katsottuna ei todellakaan menty kovaa, ehkä ennemmin hitaasti. Hetki siinä meni että tajusin ja uskalsin ratsastaa Glodia laukassa, mutta kun tajusin että eihän tässä ole mitään ongelmaa ja jarrutkin on tallessa yhtä pätkää lukuunottamatta, saatiin ihan hyvää pätkää ja ympyröitäkin tehtiin.


Suuntaa vaihdettiin laukassa lävistäjällä, meni ihan hyvin, mutta loppuun tuli joku ihme kiemura kun aloin jo vähän aikaisemmin suunnittelemaan hidastusta heti siihen sen lävistäjän jälkeen, että jonkun askellajin kautta saataisiin laukka vaihdettua. Tähän suuntaan tein ekana parit siirtymät, minkä jälkeen pitkille sivuille taas pari pätkää vähän enemmän eteen, sekä päätyihin ympyrät. Tässä vaiheessa miulla alkoi olemaan Glodin asetukset jo paremmin hallussa ja oma ratsastus jo vähän parempaan päin ja sujuikin ihan hyvin! Tästä hidasteltiinkin hyvien pätkien jälkeen raviin.

Ravissa pyörittiin ympyröillä ja loivilla kaarilla kumpaakin suuntaan, Glod tuntui ihan hyvältä vaikka olikin laukkojen jälkeen vähän menossa ja tosi hengästynyt samaan aikaan. Hidasteltiin jossain vaiheessa käyntiin ja käveltiin hetki maneesissa, minkä jälkeen otettiin pari kuvaa siinä ja siirryttiin vielä pihalle ottamaan pari kuvaa ja tultiin pihalla kyydistä alas. Käytiin taluttamassa rantatiellä loppukäyntejä mikä osoittautui huonoksi ideaksi, kun Viivin kanssa meillä molemmilla oli saappaat jalassa.. Selvittiin kuitenkin tallipihan kautta tallin puolelle hoitamaan junnukaksikko pois.

Ponien hoitamisen ja juottamisen jälkeen heitettiin ponit vielä pihalle ja mie siirryinkin tuvan puolelle syömään. Sain kyydin vasta kolmelta kotiin ja päädyttiinkin Heidin kanssa vielä vähän ottamaan kuvia pihattoihin ja rapsuttelemaan heppoja.


Tulevalle sunnuntaille mulla ei oo vielä mitään suunniteltuna, jos jollain on joku hyvä tehtävä mielessä niin saa heittää kommentilla! Lempparikuviakin saa kertoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti