tiistai 11. huhtikuuta 2017

Ai mitkä tekijänoikeudet?

Tällä kertaa puhutaankin vähän tekijänoikeuksista.


Mä oon taas kevättä kohti mennessä alkanut törmäämään eri someissa mun ottamiin kuviin, mitkä on julkaistu ilman mun lupaa sekä ilman copyja. Useimmat näistä "copyttomista" julkaisuista tosin ovat olleet mulle täysin tuntemattomien ihmisten julkaisuja, koska mä olen aina kuvattavien kanssa sopinut, että ne copyt sitten tulee näkyviin, jos en vesileimoja kuviin laita. Onnekseni tuo on melkein kaikille kuvattavilleni perille mennyt, ja kavereiden kohdalla se on mulle ihan fine, ettei jokaisessa kuvassa edes nimeäni lue, jos siitä on puhuttu. Kiitos teille, ketkä osaatte tämän asianmukaisesti hoitaa!

Ehkä heti tähän väliin on ihan hyvä sanoa sekin, että kannattaa muistaa, ettei kuvaajan kulmasta katsottuna valokuvaus ole vain sitä "otan kuvan ja laitan sen nettiin". Tän mä haluaisin vielä painottaa niille mun paikkakuntalaisille, koska mä oon useempaan kertaan tapahtumia ollut kuvaamassa, ja usein ne on just niitä reissuja, millon ne copyt rajataan pois eikä mihinkään niitä kirjoiteta. Harmi, ettei kukaan niistä tätä tuskin lue. Kaikkien kannattaa silti pistää muistiin tämä! Mulla saattaa helpostikin mennä useampi tunti kuvia muokatessa, lähettäminenkään ei aina sitä nopeinta hommaa ole. Suurimman osan mun tapahtumakuvauksista teen kaiken lisäksi palkattomasti, käytän kuvaamiseen ja kuvien muokkaamiseen mun vapaa-aikaa, eikä se kamerakalustokaan ilmaista ole. Vaan yhdestä kuvaushomman olen palkallisesti tehnyt, ja sekin oli useamman päivän homma.. Palkintona kaikesta työstä saankin sitten katsoa julkaistuja kuvia, mistä on rajattu copyt pois, ja kun asiasta huomautan, ohitetaan tämä olankohautuksella. Ja oi kyllä, oon niitä vesileimoja koittanut eri kohtiin kuvia laittaa vahvemmin ja vähemmän vahvemmin, silti. 

Näitä luvatta kopioijia (onko toi ees sana?:D) osuu myös munkin kohdalle, ja aina kun näitä silmiini osuu, yritän ystävällisesti asian selvittää. Mun mielestä se ei kuitenkaan montaa sekuntia elämästä vie, kun luvan kysyy ja sen kaksi sanaa ja © merkin sinne lisää, enkä tajua, mikä siinä niin vaikeaa/kamalaa on. Jos joku tietää, saa kertoa. Ja jos mun ottaman kuvan jakanut henkilö on mulle täysin tuntematon, pyydän yleensä poistamaan kuvan. Jotkut saattavatkin tässä vaiheessa ajatella, että mä ylireagoin tän koko homman ihan täysin. Se ei vaan oo mulle okei, eikä tuskin muillekaan kuvaajille, että omat kuvat leviävät netissä - vielä ilman niitä useampaan kertaan mainuttuja tekijänoikeusmerkintöjä.


Blogin kohdalla mä oon useampaan kertaan miettinyt vesileimoja, mutta koska photarin kanssa menee ihan riittävän kauan kuvien perusmuokkauksessa, on se aina vaan jäänyt. Tuleepa ne sitten tästä eteenpäin blogiin tuleviin kuviin laitettua, koska alan vaan olla ihan totaallisen turhautunut tähän luvatta kopiointiin.

Se lopullinen syy tän postauksen kirjoittamiselle turhautumisen lisäksi taisi olla se, että viime aikoina olen näihin copyttomiin luvattomasti kopioituihin kuviin törmännyt, ja alkoi vähän tuntua, ettei kaikille (ainakaan nuoremmille lukijoille) tekijänoikeudet se maailman selkein asia ole, kun aiemminkin oon niistä joutunut muistuttelemaan. En mä halua muuta kun pari asiaa tähän selventää.

Tekijänoikeuslain mukaan teoksen tekijällä on yksinoikeus määrätä teoksensa käyttämisestä.
 1. Tekijänoikeudet kuuluvat siis aina teoksen tekijälle, eli mun blogin tapauksessa kuvien kohdalla kuvaajilleni tai mulle itselleni, tekstien kohdalla mulle. 
 2. Kuvia ei saa kopioida, tosin omaan käyttöön tullessa en näe kopioinnissa mitään haittaa, silti tykkäisin hyvällä, että siitäkin mainittaisiin mulle. 
 3. Kuvien julkaisuun täytyy pyytää erikseen lupa, ellei siitä ole etukäteen muuten sovittu. Ja jos sen luvan julkaisuun saa, pitää ne copytkin pysyä näkyvissä.
 4. Jos mä satun pyytämään sen multa luvatta kopioidun kuvan poistamista, toivoisin, että sitä pyyntöä voitaisiin sitten myös noudattaa.
Henkilökohtaisesti olen saanut niin monta kertaa turhautua omien kuvien vastaantulemisesta jonkun muun nimissä, että vaikkei tässä postauksessa juurikaan järkeä ollut, oli mun pakko tätä johonkin purkaa, ihan vaan, että edes niille "blogista kopioijille" tämä asia selväksi tulisi.

Juurikin tän turhautumisen takia mä aina itse huolehdin, että mä olen ne copyt merkinnyt. Joko postauksen yhteen kuvaan, jos kuvaaja on ollut sama, useamman kuvaajan tapauksessa jokaiseen kuvaan tai postauksen loppuun. Aina kuitenkin kuvaajan nimi jossain on esillä. Sama mun instagraminkin puolella.

Tällaistä saarnaa sitten tällä kertaa.. Toivottavasti ensi postaus sitten taas vähän positiivisimmissa merkeissä.

Jos jollain on aiheeseen liittyen mitä vaan sanottavaa, saa kommenttia heittää! Sitä tiedä, millaista keskustelua tästäkin saataisiin aikaan! Tosin, mun blogissa ei tuskin minkäänlaista..:D

17 kommenttia:

 1. Riittääkö sinun mielestä, jos vaikka Instagramissa kuvaaja merkataan kuvaan, vai pitääkö olla maininta tekstissä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun puolesta/jos kuva on mun ottama, riittää pelkkä kuvaan merkkaaminen tai maininta tekstissä, eikä mulla ole mitään väliä, kummalla tavalla merkitty on, kunhan jotenkin. Ja just joissain esim. yhteiskuvissa en välttämättä edes katso niin tarkkaan, että onko se nimi siellä vai ei.

   Makukysymyshän tää oikeestan on. Mä itse yleensä merkkaan vaan tekstiin, toki riippuen aina siitä, onko kuvaajalla jotain omia vaatimuksia, ja vähän myös, että millainen kuva kyseessä on.:)

   Poista
 2. Löysin Facebookin kautta sun blogin. Hyvä ja ajankohtainen postaus. Mua ei itteäni sillä tavalla haittaa, jos mun ottamiin kuviin ei ole mun nimeä mainittu, mutta kuvailenkin tosi vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon!:) Itsellenikin innostus tähän just siitä tuli, kun viime päivinä on useampi mun kuva luvatta jaettu, niin siinä suhteessakin ajankohtainen aihe mulle.

   Tottakai toisille aihe on tärkeämpi kuin toisille. Mä itse olen ehkä senkin takia tän homman suhteen tarkempi, kun haaveissa on joskus edes jossain roolissa tehdä kuvausjuttuja työkseni, ja mulle itselleni on vaan jotenkin aina ollut tosi selvää, että ne copyt myös sinne kuviin merkitään.:)

   Poista
 3. Hyvin kirjotettu:) Vaikka itelleni kuvaus ei kovin tärkee juttu oo, ymmärrän hyvi mitä tarkotat!

  VastaaPoista
 4. Siis tää on ihan tuhannen vanha tarina, mutta siis joskus pienenä kun seikkailin netin ihmeellisessä maailmassa ja oli vielä olemassa sivusto nimeltä goSupermodel. No minä olin sinne ladannut joitakin kuvia omista piirrustuksistani ja niissä luki copyt reunassa. Kerran sitten saitilla satuin menemään katsomaan piirustuskilpailun voittajia esittelevää sivua ja sielläpä oli ensimmäisellä sijalla MINUN PIIRROKSENI!! Se vaan etten ollut itse siihen kilpailuun osallistunut, vaan joku muu oli minun kuvallani osallistunut kilpailuun, rajannut vaan copyt pois. JA VOITTI!!! Olin niiin verisesti katkera ja ilmoitin ylläpidolle joka korjasi sitten asian. Mutta kyllä pisti vihaksi! Ja tämä koskee kaikkia teoksia! Ei pelkästään toisen piirtämä tai maalaama kuva ole taidetta! Musiikki, valokuvat ja videotkin ovat! Ethän sinä voi toisen säveltämää kappalettakaan ilman lupaa käyttää!
  Oon niin samoilla linjoilla tän postauksen kaa! Tärkeä asia käsittelyssä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on jo oikeesti aika paha, vaikka oon itekkin kaikenlaista jännää kopiointijuttua kuullut, oli tää jo ihan omaa luokkaansa. Voin vaan kuvitella ettei tossa ihan pieni viha ehkä riitä, kun itelläkin alkaa aika pahasti kiehua jos ihan yllättäen jostain oma kuva vastaan hyppää, mikä on kuitenkin vielä ehkä vähän eri asia kun piirrustus, vaikka periaatteessa samaan kastiin menevätkin.. Onneks ilmotit ja ylläpito tähän reagoi!

   Mä oon nyt vaan ruvennut vetämään ne copyt sen verran keskelle kuvaa, niin ei ainakaan voi rajata pois.

   Poista
 5. Hyvä postaus ja tärkeä asia! Ehdottomasti samaa mieltä sun kanssa. :) Aloin myös lukemaan sun blogia, vaikuttaa kivalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Tärkee asia, mut tuntuu että tästä puhutaan silti liian vähän.. Siun blogi onkin miun lukulistalla jo useemman vuoden keikkunut!:)

   Poista
 6. Ite unohan välil laittaa © kuvaa, jos oot käyny miuta ja Prinsii kuvaamas, mut nyt kyll otan itteeni niskast kiinni ja muistan merkata ne jo heti ku julkasen sen kuvan, enkä vast sit ku sie joudut muistuttaa😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jees hienoo Sanni! Mie sit aina muistuttelen jos unohtuu ;)

   Poista
  2. Juu!😅 Toivotaa kuiteki etten unohtais😂😅

   Poista
 7. Tähän postaukseen liittyen ei oo kommenttia (tosin komppaan sua täysin tekijänoikeuksien tärkeydestä! :D), mutta ihanaa, issikkablogi! Jään ehdottomasti seurailemaan, oon itsekin (aloitteleva)issikkaratsastaja ja pienet hepat on vienyt mun sydämen ihan täysin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Issikat ovat kyllä kivoja, vielä kun niissäkin niin paljon eri korkeuksiakin on, eli varmasti jokaiselle sopivan kokoinen ratsu löytyykin! Miulla sitä issikkataustaa on tosin jo melkein kahdentoista vuoden takaa.:)

   Poista
 8. Tää oli tosi kiva postaus! Itseä vaan jäi häiritsemään kirjakielen puuttuminen ja emojit sekä hymiöt tekstissä.

  Katri / Kylmäverinen Unelma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!:) Toi kirjakieli mulla on aina ollut vähän sellaista, että osin puhekielellä ja osin kirjakielellä, hiljalleen se tästä on kuitenkin jo pois kitkeytynyt. Hymiöitäkään ei postauksissa yleensä esiinny, joskus niitä sinne puolivahingossakin tulee.

   Poista