sunnuntai 30. heinäkuuta 2017

Perjantain ratsuista se ensimmäinen

Postauksen kuvat (c) Siru
Perjantaina talleiltiin pitkästä aikaa kahden ratsun sekä Sirun ja Viivin voimin! Muutama viikko sitten saatiin vihdoin sovittua mulle ja Viiville tuntipäivä Päivölään ja alkuviikosta puhuttiin vielä Siru kuvaajan hommiin. Miun ratsuina siis Pokkis osittain Viivin silmän alla, ja tunnilla sitten Glod.

Sirun kanssa oltiin puolen kolmen aikoihin tallilla tai no mie jo vähän ennen ja hain Pokkiksen varusteet jo valmiiksi. Sirun tullessa nappasin itse ponin pihatosta, eli ei tarvinut edes raahautua laitumelle asti. Siru putsasi Pokkiksen kaviot heti siinä tallin puolella, joten saatiin poni suoraan pesariin.

Mie jo edellisellä ratsastuskerralla ihmettelin päivitettyä satulalistaa, koska kapeampi Hrimnir oli listassa Pokkiksen kohdalla ykkösvaihtoehtona, kun olen itse yleensä mennyt leveämmällä ja nytkin heppaa katsoessa se leveä sinne selkään paremmin sopi, tästä vielä Mariankin kanssa puhuttiin. Maininnaksi tuli myös, että sen miun kesäkuussa testaama Stübben menee myös Pokkikselle ihan hyvin, joten päädyttiinkin ottamaan se Punkerolle. Siru laittoi ponille suitset sillä aikaa kun mä hain omat kamat, minkä jälkeen siirryttiinkin ponin kanssa kentälle.

Kuuman sään ja ötököiden takia kentällä meno ei oikein napannut, mutta koska maneesissa oli tunti menossa, ei muitakaan vaihtoehtoja ollut. Siru hakikin vielä tervaa tallin puolelta, mikä helpotti meidän elämää vähän. Käveltiin jonkun aikaa pitkällä ohjalla, minkä jälkeen otettiin myös muutama ravikierros, kun ajateltiin Viivin olevan jo kohta tallilla.

aivan järkyttävä könö..

Tätä thö koutsia ei kuitenkaan näkynyt, joten aloin tekemään ihan loivia väistöjä käynnissä. Käännyin pitkälle sivulle pikkasen ennen kulmaa, alkuun ihan vaan niin, että väistätin ponia muutaman käyntiaskeleen uralle. Oikeaan kierrokseen väistöt sujuivatkin ihan kivasti jo alusta lähtien, joten hiljalleen pidennettiin väistöpätkää ja välillä otin toiselle pitkälle sivulle tölttiä ja mahdollisesti tölttiympyrän. Pidemmistäkin väistöpätkistä selvittiin ja töltti löytyi kivasti, mutta ympyrällä tamma oli aika jäykkä asettumaan ja taipumaan.

Vasen kierros olikin sitten vähän haastavampi ja väistöt aloitettiin samalla tavalla kuin oikeaan kierrokseen. Alkuun mun pitikin vähän miettiä, että miten ratsastetaan hevosta, mikä ei ota takaosaa väistöön mukaan, vielä hankaloittamassa menoa se, että kummalla tahansa pohkeella tai raipalla koskettaessa otettiinkin pientä kiitoa eteenpäin. Mie en enää muista miten tuon ongelman ratkaisin, mutta saatiin noiden vaikeuksien jälkeen ihan ok pätkää, muttei kuitenkaan paljoa ruvettu väistöosuutta pidentämään.

Ja koska Viiviä ei edelleenkään näkynyt, jatkettiin Pokkiksen kanssa vähän sekaisin ravissa ja laukassa. Ensin ravailtiin muutama kierros, minkä jälkeen nostinkin jo laukkaa. Pokkis sai laukata muutaman kierroksen oikeaa laukkaa ihan rennosti ja itsekin olin vähän kevyemmässä istunnassa. Alusta asti laukka pyöri yllättävän hyvin! Noiden rennompien laukkapätkien jälkeen otin vielä pätkän vasenta laukkaa, minkä sainkin Sirun neuvoilla nousemaan yllättävän helposti. Tosi voimattomaksi tuo pätkä jäi, mutta jätettiin vasemmat laukat siihen pätkään, kun tamma sen kuitenkin nosti. Pokkis ei kuitenkaan ole useampaan viikkoon kunnolla liikkunut, niin en siltä paljoa viitsinyt varsinkaan vasenta laukkaa vaatia. Syksymmällä ruvetaankin treenaamaan sitä sitten ihan kunnolla!


Oikeaan kierrokseen testailtiin vielä vähän raviväistöjä muutamalla askeleella uralle, mitkä sujuivat hieman vaihtelevalla menestyksellä, mutta muutamat kivat ristiaskeleet saatiin! Jonkun väistön jälkeen nostin vielä oikean laukan ja tehtiin muutamat ympyrät. Laukka pyöri edelleen kivasti ja poni tuntui kyllä edelleen suht energiseltä, vaikka kuuma siinä kentällä olikin. 

Pienen käyntitauon aikana Viivi saapui vihdoin paikalle ja päästiinkin jatkamaan muutamalla hänen tehtävällään. Ensin tultiin kahdeksikkoa niin, että toinen puoli tultiin töltissä ja toinen ravissa. Siirtymät raviin päin sujuivat oikein kivasti, tölttiin jouduin ottamaan muutaman vähän karumman pidätteen ja haluttu askellaji lopulta saatiin. Tosi pian vaihdettiin kuitenkin tuo tölttiosuus laukaksi. Laukka nousikin kivasti ja pyöri edelleen, siirtymätkin saatiin suoraan raviin joka kerralla, mikä kyllä yllätti miut. 

Töltissä tultiin vielä muutamat loivat kiemuraurat. Oon itse vihdoin oppinut käyttämään maneesissa sitä tilaa aina yksin ratsastaessa, joten miulla olikin pieniä vaikeuksia hahmottaa koko tie kentällä. Viivi tulikin meille kerran merkiksi että mihin asti mun pitää ratsastaa, minkä jälkeen alkoi kuvio hahmottua. Miulla ei enää oo mitään muistikuvia miltä Pokkis tuntui, muttei mulle ainakaan mitään huonoa fiilistä siitä jäänyt.

Loppuverkkoina tultiin vielä ravissa kolmikaarista ja jokaisen kaaren "pohjaan" tehtiin voltti. Volteilla Pokkis oli edelleen jäykkä asettumaan ja taipumaan ja molemmilla alkoi ehkä olla pientä väsymystä havaittavissa, itselläni oli ainakin niin kuuma, etten olisi enää jaksanut keventää. Muutamaan kertaan tultiin kolmikaarinen molempiin suuntiin ja toisella pitkällä sivulla Pokkis saikin ravata vähän pidemmällä ohjalla, vikalle pitkälle sivulle heitin ohjan ihan pitkäksi ja itsekin jäin kevyeesen istuntaan. Siitä siirryttiin loppukäynneille ja jonkun aikaa pyrittiin pyörimään kävellen niissä varjoisissa kohdissa.

Vielä Viivin kommentti tähän väliin: "Miun mielest se näytti pirtsakalta mut kummiski rennolta, laukka pyöri hyvi, ehkä vähän jäykkä asettumaa ja taipumaa." Aika samat fiilikset itsellenikin jäi, tuo jäykkyys menee kyllä osittain vähäisen liikkumisen ja maastoköpöttelyjen piikkiin. Laukka yllätti positiivisesti, hienosti poni kyllä jaksoi kuumuudesta huolimatta!

tuntuu että tässä kuvassa tapahtuisi niin paljon samaan aikaan
mietin tosi pitkään, että onko tässä poni vai tausta vinossa, mutta suoristamalla sain koko ponin niin pahasti vinoon, että parempi näin.. + kiva könö taas
Kävelyjen jälkeen siirryttiin tallin puolelle hoitamaan Pokkis pois ja Viivi ja Siru ihanina tekivätkin tosi paljon hommia ponin pois hoitamisen nopeuttamiseksi pyytämättä, kiitos! Tallin puolella iskin ponin vaan käytävälle seisomaan ja putsasin kaviot, joku nappasi satulan tamman selästä ja Viivi taisi törkkästä ponin pesariin kun rupesin itse vaihtamaan kenkiä. Mä pääsinkin sitten suoraan huuhtelemaan ja juottamaan ponin, laskin vähän jaloillekin viileää vettä ja leipätarjoilun jälkeen tamma pääsi palaamaan laitumelle. Siru taisi huolehtia varusteiden putsaamisesta ja heitin itse vielä satulan takaisin paikalleen, minkä jälkeen siirryttiin hetkeksi chillaamaan tuvan puolelle ennen itse tuntia.

Youtube vaimensi videon alkuperäisellä musiikilla (musiikkikäytäntöihin ei sitä biisiä ollut vielä päivittynyt, joten en pystynyt tarkistamaan vaimentaako), joten biisimuutoksen takia rytmitykset eivät ole kohdallaan ja musiikki on jossain koosteessa jo kuultu. Jos sitä vielä joku kaunis päivä jotakin uudempaa musiikkia näihin koosteisiinkin.

to be continue!

4 kommenttia:

 1. Tosi nättejä kuvia tässä postauksessa! Näitä ratsastuspostauksia on muutenkin mun mielestäni tosi mukava lukea. Kuvia on suhteessa tekstiin kivasti, sekä tekstin lukeminen ei muutenkaan tunnu työläältä. Kirjoitat tosi hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää kuvat on kyllä ihania, Sirulla oli kamera hallussa! Kiva kuulla kommenttia toiseenkin suuntaan näistä ratsastuspostauksista, tuntuu välillä että näistä tulisi jotenkin raskaita lukea.. Kiitos paljon!:)

   Poista
 2. Aivan ihania kuvia😍 Rakastuin myös ulkoasuusi👍🏻

  VastaaPoista