torstai 9. marraskuuta 2017

Esteponin paluu

Toisen jakson viimeisiin kokeisiin vastaukset taiteiltu, jakson toiseksi viimeinen päivä taputeltu ja läksyvapaita päivä on onneksi tämän viikonlopun yli. Maanantaina jatketaankin sitten taas kohti uutta stressijaksoa.. Tänään onnistuttiin tiivistelemään oppitunteja sen verran, että päästiin saksanlukijaporukalla jo kahdentoista jälkeen, siihen aikaan, monelta tunti olisi normaalisti alkanut. Tämän lyhyen ja lähes läksyvapaan päivän ansiosta vihdoin taas palailen tänne blogin puolelle!

Hypyt olivat lähes kaikki videolla, joten postaus sisältää pääosin näitä puomikuvia, videokooste löytyy postauksen lopusta! Materiaalit mun ratsastuksesta (c) Oona.
Sunnuntaina talleiltiin Oonan kanssa oikein urakalla, ja suunnitelmiin kuuluikin kolmen hevosen liikutus. Mun liikutettaviin hevosiin kuului luonnollisesti Pokkis, ja jo melkein vakiosunnuntairatsuksi tullut Frami. Oona meni vielä Eydiksen jälkeeni, kummasti saatiinkin melkein koko päivä kulumaan! Pokkiksen kanssa suunnitelmissa mulla oli hyppyjä, Framin kanssa mentiin vähän fiilisten mukaan.

Ensimmäiseksi ratsukseni otinkin Framin. Framin hoitamiseen saatiinkin vähän lisäaktiviteetteja tammatarhan puolelta, kun Ofelia oli kiivennyt heinähäkkiin.. Siitä oli portti auennut pultin irrotessa. Poni saatiin kuitenkin sieltä pihalle, eikä onneksi mitään vakavampaa tapahtunut!

Oona tuli maneesiin laittelemaan esteitä Pokkista varten valmiiksi sillä aikaa, kun liikutin ruunan. Framin kanssa innostuttiinkin hyödyntelemään puomeja, ja liikutus koostuikin tällä kertaa aika pitkälti puomien ylityksestä ja siitä, että yritin houkutella ponia vähän ylöspäin, Frami kun tuppaa valahtamaan ihan tosi alas päänsä kanssa. Alkuun jatkettiin tosin edellisviikkojen mukaan väistöillä, jotka sujuivat pätkittäin aika kivasti! Tällä kertaa ratsastukseen mahtui jo yksi ravipätkäkin, kyllä se siitä vielä! Heppa tuntui ihan kivalta, intoa oli taas tekemiseen!

Pokkiksen osalta ei ainakaan ratsastuksen alkupuoliskon perusteella ollut ihan meidän päivä. Ihan jo lähtökohtana se, että tammatarhaan oli viety uusi heinäpaali silläaikaa, kun liikutin Framin. Hepat ovat siis vapaalla heinällä, joten aamulla ei heinää niillä ilmeisesti ollut, kun se oli sieltä häkistä loppunut. Pokkis kun syömisestä tykkää, ei hän ollut ollenkaan innokas siitä, että menin hakemaan sitä kesken aterioinnin hommiin. Ovelta viheltäessä kääntyi tamma katsomaan, kuka tulee, keskittyi näyttämään onnelliselta heinät suussa, ja jatkoi syömistä.


Maneesiin päästiin lopulta, käytiin tässä vaiheessa jo ponin kanssa ihmettelemässä sateenkaaria, mitkä oltiin laitettu johteiksi ristikolle. Pokkis ei niistä tosin kummempia tuumannut, ne ovat tainneet aiemminkin olla meilläkin joskus menossa mukana. Alkuun käveltiin vähän ristiin rastiin, ja käyntiverryttelyt tein itsenäisesti väistöillä, volteilla ja pysähdyksillä. Pokkis tuntui väistöissä ja etuosakäännöksissä jälleen oikein kivalta!

Ravissa Oona laittoi meidät tulemaan muutamaan kertaan jumppasarjan puomit. Ravissa niistä selvittiin ihan hyvin, ensimmäisellä kerralla tosin suoritettiin ensimmäiseen väliin jotain ihme sipsutusta, kun askel ei ihan osunut. Toisella kerralla paremmin, ja siitä jatkoin vielä ympyröillä pyörien ja muutamia pysähdyksiäkin tehtiin suoraan ravista. Toisessa päädyssä tein vähän ympyröitä muutaman puomin yli. Sujui ihan hyvin ja tässä kohtaa Pokkis tuntui jopa olevan ihan hyvin pohkeen edessä ja innoissaan!

Laukka yllättikin tällä kertaa jo alusta asti, heti ensimmäinen nosto oli ihan hyvä ja laukka oli kolmitahtista, sekä pyöri hyvin. Laukassa ratsastin alkuun pitkillä sivuilla vähän enemmin eteen, katsomonpäätyyn tehtiin myös muutamat laukkaympyrät puomien yli. Vasen laukka taisi kertaalleen nousta, eikä sitä tällä kertaa enempää edes haettu. Tavoitteena vaan jossakin laukassa esteelle päästä.

tässä jälkimeininkeja isommasta loikasta tuohon lankulle..
Hypyt aloitettiin jumppasarjalla, mihin Pokkiksen aivotoiminta ei yllättäen riittänyt. Ainakin omasta mielestäni toin ponin ensimmäiselle korotetulle puomille ihan hyvässä laukassa, mutta poni tiputti raviin useampaan kertaan heti ensimmäisellä puomilla, ja jotenkin räpiköitiin läpi koko höskästä. Muutamaan kertaan kävi näin, minkä jälkeen Oona tuli vähän vauhdittamaan. Kerran onnistuttiin selvittämään koko homma laukassa, minkä jälkeen jätettiinkin se siihen.

Lävistäjälle olikin kasattu harvinaisen pelottava aaltolankkuokseri, mitä käytiin vielä Pokkiksen kanssa ihmettelemässä. Lankku oli niin alhaalla, mihin sen vaan sai, ja ihan hyvässä laukassa päästiin esteelle. Siinä kohtaa Pokkis jänisti ja päättikin suorittaa suunnanmuutoksen. Seuraava ylitys suoritettiin ravissa, poni taisi vielä pysähtyä ennen lankkua ja suorittikin siihen aikamoisen loikan! Kyllä se siitä lopulta ihan nätistikin yli meni.

Jatkettiin hyppyjä katsomonpäädyssä ympyrällä. Pokkis ei selkeästi tuntunut arvostavan esteiden korkeutta - nehän on niin matalia, ettei niille tarvitse jalkaa nostaa! Kerran poni koitti kuskata pois ympyrältä ja vissiin tässä kohtaa jäi kerran paikalleen pomppimaan, mutta muuten saatiin jopa ihan ok hypytkin lopulta.

Tallin puoleisella pitkällä sivulla oli linja, minkä kanssa jatkettiin. Mulla alkoi itselläni mennä vähän tunteisiin tuo ponin ajoittainen possuilu, ja laukan meinatessa hyytyä napautinkin ponia reippaammin raipalla. Siitä sitä lisäboostia vähän saatiinkin, jäätiin vähän kauas ja aika lentsikkahyppy siihen pikkupystylle saatiinkin. Eipä tuon jälkeen ollut enää liikkeestä puutetta ja poni alkoi herätä vähän hyppäämäänkin. Toiselle osalle saatiin ihan hyviä hyppyjä tuota lentsikkaloikkaa seurannutta kertaa lukuun ottamatta, kun kiskaistiin este alas ponin vaihtaessa ristilaukalle.


Tultiin vielä toisen lävistäjän sateenkaarijohteilla varustettu ristikko. Pokkis tuli tähän ihan hyvin, eikä ongelmaa ollut muutoin, kun laukannostossa. Vasta lävistäjälle kääntyessä sain laukan nousemaan, mutta ylityksessä ei ollut ongelmaa. Tästä jatkettiin suoraan aaltolankulle, mikä oli nostettu okseriksi, ja tultiin tuota kahdeksikkomuodossa. Tässä tehtävässä tulikin varmaan meidän parhaat hypyt, okserille tultiin joka kerralla hyvin, ja ristikolle vähän vaihtelevasti. Mitään puomeja ei kuitenkaan mukaan viety.

Oona innostui kasaamaan siitä jumppasarjasta meille trippelin, mikä hypättiin vielä pariin kertaan yksittäisenä. Ensimmäisellä kerralla toin ponin ehkä vähän viistosti esteelle, mutta siitä mentiin yli. Oona käski tulemaan vielä uudestaan, milloin tultiin vähän lähelle ja vain viimeinen puomi otettiin mukaan!

Poni sai vähän joka välissä käyntitaukoja, mutta tässä välissä pidettiin vähän pidempää taukoa. Tultiin vielä kaksi radan pätkää, mistä mulla ei ole kummastakaan mitään sanottavaa. Ensimmäinen rata aloitettiin linjalla vasempaan. Laukka katosi kesken kaiken, eikä kummallekaan tultu kovin hyvin. Päädyn pystylle ei meinattu taipua, sateenkaariristikolle jopa ihan ok hyppy. Aaltolankulle kolahdus, ympyrän pystylle ei meinattu vastalaukassa osua.. Ei siis kovin onnistunut tuo radan pätkä, joten toiseen otettiin enemmän hyppyjä oikeaan.

Toinen aloitettiin linjalla oikeaan, jatkettiin trippelille, ja siitä aalto-okserille. Trippelille tuli ihan tosi kiva hyppy, linja ja aalto eivät ihan sujuneet, poni alkoi olla jo vähän väsynyt. Otettiin loppuun vielä helppo ja kiva hyppy yksittäiselle pystylle, minkä jälkeen poni sai ravata pidemmällä ohjalla, itse tökötin vielä kevyessä istunnassa ponin elämää helpottaakseni.


Käveltiin aika pitkään, itse tulin heti melkein vauhdista alas taluttamaan ja kantelemaan osaa esteistä Oonan kanssa pois. Nosteltiin seuran tolppia katsomoon, mutta muutama este jätettiin, kun Oona otti vielä Eydiksen kanssa vähän hyppyjä. Pihallakin käytiin vielä Pokkiksen kanssa kävelemässä ja tallissa iskettiin ponille kylmät jalkoihin. Kävin itse vielä etsimässä loimea, hieroin ja juotin ponin, nappasin kylmät pois ja heitin ponin pihalle loimi päällä.

Tieni veivät vielä maneesiin Oonaa kuvaamaan. Pääsin itsekin vielä kantelemaan lisää esteitä Oonan ratsastettua, saatiin ne kivasti ja helposti yhdessä siivoiltua. Tallin puolella autoin Oonaa kylmien kanssa ja taisin keräillä vähän omia tavaroitanikin jo valmiiksi kasaan. Meille ei jäänytkään paljoa aikaa enää Eydiksen hoitamisen jälkeen, joten tyydyttiin juttelemaan hetki tuvan puolella kyytiä odotellessa. Oli kiva päivä, pitäisi joskus talleilla useamminkin Päivölässä Oonan kanssa pidemmällä ajalla!

Ei vieläkään tiedetä, mistä savu tuolla metsässä oli peräisin, mutta se ainakin teki näihin kuviin kivan taustan. Tässä siis Oona ja Eydis, kuva mun käsialaa!

4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Joo huomasin saman just itekkin, koitan illalla korjata!

   Poista
 2. Tosi kivoja kuvia! Teillähän näyttää menevän aika kivasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei ollut ehkä ihan meidän parhaita estekertoja tämä, mutta on poni kyllä paljon kehittynyt!:)

   Poista