keskiviikko 7. helmikuuta 2018

Hankiravailuja

ratsastuskuvat (c) Heidi, kiitos!
Kuluneen viikon sisällä blogi on päässyt jäämään taka-alalle runsaiden koulutöiden sekä kuvaus- ja kuvanmuokkaushommien takia. Blogi tulee valitettavasti jatkossakin olemaan se, mistä aikaa revitään muualle. Kuvausjutut mulla jatkuvat nimittäin tulevan viikonlopun yli ensi viikon lopulle, autokoulukin alkaa ja koulussa jatketaan kohti seuraavaa jaksoa. Parhaani mukaan yritän tänne kuitenkin talleiluista päivitellä sitä mukaa, kun ehdin!

Sunnuntaina sain Heidin kameraorjaksi, ja vieteltiinkin pitkästä aikaa kunnon tallipäivää. Iskä heitti miut yhteentoista tallille, hyvän sään takia oltiin jo suunnitelmia aiemmin tallilla, joten Heidiä odottelin hetken. Suunnitelmissa oli ottaa ensimmäisenä kuvia Pokkiksen kanssa, sen jälkeen liikuttaa poni, minkä jälkeen suoritettaisiin Heidin ja Eydiksen kuvaukset. Suunnitelmiin tuli kuitenkin pari muutosta.


Pokkiksella oli noussut pakkanen päähän. Hain tamman pihalta ja laittelin ponin satulaa vaille valmiiksi. Tie vei ulos auringon perään, mutta Pokkis oli ihan pörheänä, vaikutti siltä, että kohta lähtee. Päätettiinkin Heidin kanssa suunnata suoraan maneesiin, jatkettiin muutama kierros taluttaen, minkä jälkeen poni oli irti. Ihan mukavasti tamma juoksikin. Heidi sai hoitaa juoksutusosion, itse otin kuvia uutta objektiivia testaillen.

Muutama kuva napattiin vielä pihalla, minkä jälkeen käytiin tallissa laittamassa ponille satula ja mulle omat varusteet päälle. Siitä lähdettiin takaisin maneesiin, taluttelin alkukäyntejä maasta ja lopulta kiipesin kyytiin käyntityöskentelyjen pariin. Tavoitteena oli järjestää ponille koko ajan pientä hommaa, ettei se ehtisi keskittyä pärisemiseen ja kaikkeen turhaan.


Käynnissä teinkin pysähdyksiä, väistöjä ja vähän avoja. Pitkään aikaan en olekaan Pokkiksen kanssa avoja tehnyt ja itsellänikin oli avut alkuun vähän hukassa, mutta muutama ihan ok pätkä saatiin. Väistöjä tein tällä kertaa siksak-tyylillä, uralta pois ja takaisin. Pokkis oli alkuun aika vastustelevainen uralta poispäin väistäessä, mutta muutaman muistutuksen kautta tamma alkoi toimimaan oikein kivasti!

Käyntiä työstin hetken molempiin suuntiin, minkä jälkeen jatkoin töltin parissa. Alkuun lähdin hakemaan takaosaa mukaan takaosan väistöillä niin, että päätyihin tein käyntisiirtymän ja väistätin takaosaa päädyn läpi. Suoraan väistöstä siirtymä tölttiin ja takaosa mukaan - hyvin toimi, kuten vajaa vuosi sitten tunnillakin.


Innostuin testaamaan myös tölttiväistöjä! Ihan loivia väistöjä tehtiin, muutama askel vaan sisäpuolelta uralle takaisin. Parilla kerralla poni jäi ihan täysin pohjetta vasten, mutta pääosin saatiin hyviä pätkiä. Molempiin suuntiin tein ihan vain muutamat väistöt ponia liikaa kiusaamatta, ensi kerralla treenaillaan sitten vähän enemmänkin! Muutamat lisäykset mahdutin noiden väistöjen oheen ja väleihin, ettei poni täysin turhautuisi. Vauhtia saatiin lisää, mutta askellajin puhtaus kärsi aika rajusti.. Ehkä vielä joskus alkaa sujumaan!

Pienen käyntitauon jälkeen jatkettiin ravissa. Alkuun ihan vain keventelin ympyröitä tehden molempiin suuntiin, minkä jälkeen jäin istumaan raviin ja työskenneltiin hetki ihan kunnolla ravissa. Aika paljon voltteja ja ympyröitä tehtiin, Pokkis asettui ja taipui kivasti alkutaisteluiden jälkeen. Parit ravilisäyksetkin tehtiin, mitkä sujuivat jo oikein kivasti! Molempiin suuntiin tein aika samoja juttuja ja istunnallakin pääsin hyvin vaikuttamaan edellisviikon Airan tunnin ansioista. Ainakin tuli niitä kylkiä rutisteltua kulmissa ja ympyröillä!


Käveltiin hetki ja lopuksi lähdettiin vielä kentälle hankeen ravaamaan - miten kauan olin odottanut, että sinne päästäisiin! Tuolla säällä olikin ihan kiva mennä hetki kentällä, kuvaajakin vielä matkassa. Pokkis ravasi ihan superkivasti ja joutui oikeasti käyttämään itseään. Toisessa päädyssä lähes koskemattomassa hangessa pyörittiin, niin paljoa lunta siinä ei kuitenkaan ollut, ja urallakin välillä pyörähdettiin. Tamma oli aika innoissaan, pariin kertaan meinasi poistua paikalta ja kerran mietin, että tulenko vielä jalkautumaan täältä kyydistä. Pehmeä pudotus olisi ainakin ollut..:D Hyvä fiilis jäi tuosta kenttävierailusta!

Loppukäyntejä kävin taluttamassa maneesia ympäri muutamaan kertaan, minkä jälkeen laittelin ponin pois Heidin hoitaessa Eydistä. Tamma nautti hieromisesta ihan superpaljon, enkä ole varmaan ikinä nähnyt ponia sen näköisenä. Heitin tammalle loimen niskaan ja tarjosin mysli-melassivettä, minkä jälkeen Pokkis pääsi takaisin pihalle.


Heidistä ja Eydiksestä otin vielä jonkun verran kuvia, Heidi päätyikin juoksutuksen kautta ratsastamaan ja itse pääsin tämän takia kentälle hetkeksi jäätymään. En valita, kivoja kuvia tuli! Eydiksen liikutuksen jälkeen jatkettiin Heidin kanssa vielä tallipäivää tuvassa eväitä ja mutakakkua syömällä, minkä jälkeen pääsinkin Heidin porukan kyydissä kotiin. Kiva päivä oli ja hyvä fiilis jäi!

Lauantaina suoritettiin perinteinen Helsinki- ja Apassionatavierailu, mistä julkaisen kuvia siinä vaiheessa, kun en muuta postausta ehdi väsäillä! Valokuvauspostaus on työn alla, ja voisin jatkossa muistakin heppakuvailuista yrittää postauksia kasailla, jos kiinnostusta on.

8 kommenttia:

 1. Tosi kiva postaus! Sun ratsastuspostaukset on ihan yksiä mun lemppareita. Mainitsin pakkasen nousseen vähän Pokkiksen päähän. Älä huoli, et oo yksin, sillä meidänkin tallilla tämä -10 asteen molemmin puolin pyörivä pakkaskeli vaikuttaa ihan selkeästi hevosiin. Vähän pörheitä ne tuppaa siis olemaan :D

  Ihan super ihania kuvia myös tässä postauksessa, varsinkin noi vikat hankiravailukuvat. Vaikka onkin tosi kylmä, niin monena päivänä on onneksi paistanut ihanasti aurinko. Tosi kiinnostava ja hyvä postaus!

  viisiaskellajia.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti paljon Pihla, kiva jos tykkäät! Nuo hankikuvat ovat miunkin mielestä ihania! Tuo pakkanen on tainnut nousta vähän useammalla päähän ihan tuolla Päivölässäkin. Kiva vaan, kun tuohon palloon saa joskus jotain liikettä vähän helpommalla, jos nuo läskit vaikka joskus siltä lähtisivät..:D

   Poista
 2. Ihania nää kuvat! <3 Ihana sää kyllä ollut tuolloin! Hangessa ratsastaminen on omasta mielestäni melkeinpä parasta, mitä talvella voi tehdä! Onneksi tänä vuonna on jopa ollut kiitettäviä hankia! Viime vuonna niitä ei ainakaan meilläpäin ollut ollenkaan :/
  Tää oli oikein kivaa luettavaa ja sopivan pituinen postaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!:) Toivottavasti saadaan tulevalta sunnuntailta lisää kenttäkuvia!

   Mie itse asiassa taisin olla Pokkiksen kanssa ekaa kertaa "kunnolla" hangessa vasta nyt, kun viime talvena eivät meilläkään nuo säät oikein suosineet, eikä kentän pohjakaan aina sitten parhaimmillaan ollut, eikä meillä tuolla oikein sopivia peltoja ole..:/ Ihan parasta kuitenkin!

   Poista
 3. Kiva postaus! Pokkis näyttää varsin hurmaavalle kaverille, kirjavat issikat on aina ihania!
  Oisko sulla heittää jotain hyviä treenivinkkejä, kun meidäm tammalla on töltti tosi hankalasti löydettävissä..? Viime kesänä saatiin aikaan lenkeillä tölttipätkiäkin, mutta nyt on neljäs vaihde kadonnut jonnekin ihan kokonaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon!:) Pokkiksen ulkonäköön on kyllä moni muukin tykästynyt!

   Hmm, olen kyllä Pokkiksen kanssa aikanaan tuon tölttitaistelun (jos noin voi sanoa:D) käynyt, tamma on tosiaan ravivahva, eikä sitä tölttiä ole aikanaan miunkaan kanssa paljoa esitellyt. Varsinaisesti en itse tiedä, että mistä töltti lähti meillä sujumaan, mutta omassa istunnassa ja ratsastuksessa joku juttu ilmeisesti napsahti kohdalleen, kun töltti alkoi sujumaan.

   Mun on aika paha sanoa mitään vinkkejä, kun jokainen hevonen on kuitenkin yksilö ja toimii ihan eri tavalla. Pokkis esimerkiksi tarjoaa tölttiä aika automaattisesti pieniä pätkiä laukan jälkeen (se ylläpito ei kuitenkaan näytä aina kovin helpolta), ja sitä kautta tuntilaiset yleensä saavat sen tölttäämään. En ole tähän asiaan niin paljoa perehtynyt, että mulla mitään kunnon treenivinkkejä mieleen tulisi, Pokkiksen kanssa ollaan päästy keskittymään siihen töltin laatuun, kun oikea askellaji löytyy ongelmitta. Meillä väistöt auttavat ainakin töltin laatuun, ja mietinkin, että voisiko just esim. väistöjen avulla takaosan hakeminen menoon mukaan auttaa tuon teidän ongelman suhteen.. Oman istunnan sanoisin olevan kaiken a ja o, ellei sitten hepalla ole mitään jumeja, mitkä siihen tölttin katoamiseen voisi vaikuttaa. Itse lähtisin ensin tekemään tehtäviä, millä hepan saa hyvin käyttämään oikeita lihaksia ja myös takaosan aktiiviseksi, sekä hepan riittävän ryhdikkääksi.

   Kannattaa pyytää joku alan ammattilainen tsekkailemaan teidän menoa tai heppaa ratsastamaan, sieltä ne parhaat vinkit tulevat! Tuntuu, että olen kyllä itse ihan väärä ihminen tähän kysymykseen vastaamaan.:D

   Poista
 4. Kivoja kuvia ja erityisesti nämä ulkona otetut kuvat! Teillä taisi mennä ratsastelut Pokkiksen kanssa oikein kivasti, tai siltä se ainakin näyttää! Tykkään kyllä näistä ratsastelupostauksista, kun nämä ovat höystettynä ihanilla kuvilla hyvän tekstin kera!

  elaimetsydammessa.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo ratsastus meni kyllä oikein kivasti, mulle jäi itselleni ihan superhyvä fiilis!:)

   Poista