keskiviikko 21. maaliskuuta 2018

Kahden ponin päivä

Lauantaina 17.3. kävin liikuttamassa itsekseni Pokkiksen ja Framin. Tai no, en ihan täysin itsekseni, koska Sanni tosin ehti tulla yhtä yksäriä liikuttamaan siinä vaiheessa, kun oli Pokkiksen vuoro. Tästä nokkelat voivatkin päätellä päivän ensimmäisen ratsun olleen pikkuinen Frami.

snäppi- ja instastoryräpsyt lauantailta. mun heppailuita voi tosiaan instassa seurailla @tiiajapokkis!
Iskä heitti miut tallille kahteentoista, ja lähdin saman tien hakemaan ponin tarhasta. Viimeksi olin ruunan kyydissä ollut tammikuussa käyntimaaston merkeissä, joten vähän mua mietitytti, mitä tästä ratsastuksesta tulisi. Tallissa käytin kuitenkin aikaa ponin harjaamiseen: karvaa lähti, eikä mulla juurikaan kiire ollut. Edellinen porukkakin oli vielä maneesissa, ja vaikka oltaisiin me sinne Framin kanssa mahduttu alkukäyntejä kävelemään, en nähnyt tarpeelliseksi sinne sekaan tunkea.

Edellisporukan tultua talliin heitin Framille satulan selkään ja suitset päähän, minkä jälkeen lähdettiin seikkailemaan läpi jäisen tallipihan maneesiin. Ihme kyllä, selvisin kaatumatta, vaikka mulla olikin saappaat jalassa!

Maneesissa talutin hetken alkukäyntejä, minkä jälkeen nousin kyytiin kävelemään selästä käsin. Pitkällä ohjalla Frami oli vielä aika rauhassa menossa, vaikka isompi ja reippaampi askel Pokkiksen jälkeen kuskia hieman hämmensikin. Ovinurkassa parilla kerralla ponipojalla meinasi olla meno päällä (edellispäivän maastolla kenties jotain vaikutusta asiaan?), mutta muuten heppa malttoi kävellä oikein hyvin.

Framista mulla ei edelleenkään ole uutta materiaalia, pitäisi jollain kerralla pyytää joku kuvaamaan kun ruunan liikutan!
Keräilin hiljalleen ohjia tuntumalle, minkä jälkeen malttamattomuus valtasi ponin hetkeksi ihan täysin. Ruuna alkoi hakemaan ehkä hieman töltin tahtia, välillä pää tavoitteli pilviä ja käynti hidastui. Ponista pystyi aistimaan sen "voidaanko mennä vaan mennä, ja mielellään kovaa?" -fiiliksen. Tässä kohdassa tajusin kuitenkin ratsastaa ponia pohkeella eteen enkä jäänyt pitämään vastaan, ja nopeasti Frami tajusikin, että edelleen ollaan käyntityöskentelyjä tekemässä. Tämän jälkeen ruuna kävelikin ihan kiltisti, tölttiä hakematta ja päätä nostelematta.

Tein ihan perus käyntijuttuja. Muutamia pysähdyksiä ("onks pakko?" t. Frami), ympyröitä, voltteja, parit pätkät avoakin testattiin. Frami kulki kivasti, asettui ja taipui nätisti, pysähdysten kanssa oli alkuun vähän ongelmaa, mutta nekin alkoivat sujua. Käynnissä jatkoin kuitenkin hyvän aikaa pienellä väistötehtävällä, mitä aina vähän muuttelin ponin pään menoksi. Joka kerralla kuitenkin tultiin väistöllä pituushalkaisijalle. Välillä tein voltin heti väistön jälkeen vastakkaiseen suuntaan, muutamalla kerralla kahdeksikon, ja välillä vain suoristin hepan ja pienen käyntipätkän jälkeen pysähdys. Frami toimi tässä aika kivasti, väisti nätisti ja oli hyvin avuilla!

Joulukuulta, maastakäsittelypäivältä (c) Sanna
Annoin ponille hetkeksi pitkän ohjan, minkä jälkeen jatkettiin ravissa. Siinähän ponin riemu vasta repesikin, muutamalla siirtymällä herra suunnitteli kaahaavansa matkoihinsa, mutta hyvin sen sai kuitenkin haltuun. Kun Frami malttoi vähän rauhoittua, ravasi se ihan tosi kivasti! Pääosin hain vaan raviin hyvää tahtia, mutta tehtiin myös muutamia laajempia kaaria ravissa. Tyydyin tällä kertaa istumaan vaan alas, sain heppaan paljon paremman otteen ja kestin kärryillä siitä, ollaanko oikeassa askellajissa - muutamaa tölttiin pomppaamista laskematta pysyttiin ravissa. Samanlaisia juttuja tehtiin molempiin suuntiin, suuntaa vaihtelin aika ahkerasti lävistäjillä.

Tällä kertaa otettiin hepan kanssa jo pätkät laukkaakin! Tyydyin kuitenkin ottamaan vain yhdet nostot kumpaankin suuntaan, sen verran köpöä tuo laukka vielä oli. Mutta eiköhän se siitä vielä, hieno heppa Framista vielä tulee! Laukkojen jälkeen palauttelin ponin vielä maan pinnalle ravissa, mutta hiljalleen siirryttiin jo loppukäynneille. Kävelyjen jälkeen poni pääsi tallin (juotto, hieronta, venyttely ja loimitus) kautta pihalle.

Molempiin suuntiin Frami oli ravissa ihan kiva, tämä oli kyllä ehdottomasti onnistunein kerta ponipojan kanssa! Pitää nyt koittaa taas ehtiä enemmän Framia liikutella, tosi miellyttävä kaveri se kyllä on!

(c) Siru
Lähdin hakemaan Pokkista jo ennen Sannin saapumista, koska mä oikeasti luulin, ettei Sanni ehtisi tulla. Meidän piti nimittäin olla viimeistään kahdelta maneesissa, jos meinattiin ehtiä ratsastaa, ja kahtakymmentä vaille ei tätä toista osapuolta vielä edes näkynyt. Mä olin hetken ehtinyt harjata Pokkista, kun Sanni sitten lopulta saapui! Oltiin valmiita just sopivaan aikaan ja suunnattiin maneesiin.

Pokkiksen kanssa pidettiin kevyempi päivä edellisviikon kouluvääntöjen vastapainoksi. Alkukäyntien jälkeen aloinkin tekemään käynnissä vähän samaa väistöjuttua loivemmilla väistöillä. Väistöillä vähän vain herättelin ponia ja volttisysteemillä jumppailin tammaa taipumaan sisäpohkeen ympärille ja voltin kaarelle. Muutamilla tölttisiirtymillä myös herättelin Pokkista, ja parilla kerralla tein tölttisiirtymän väistön kautta, jolloin takajalat lähtivät oikein kivasti menoon mukaan!

Aika pian siirryin vain ratsastamaan ravissa ympyröitä ja voltteja, edelleen vain asettaen ja taivuttaen ponia. Pokkis toimi aika kivasti ja vertyi nopeasti! Pyörittelin tammaa ympyröillä molempiin suuntiin, eikä eroja ponin toiminnassa ollut kummassakaan suunnassa. Muutamat lisäykset otettiin pitkille sivuille, ja parit loivat raviväistötkin testattiin! Pokkis toimi yllättävän kivasti.

(c) Heidi
Loppukäynneiksi ajateltiin Sannin kanssa lähteä käymään radalla, mutta aavistuksemme sen kunnosta osuivat oikeaan: plusasteiden ansiosta käännyttiin sieltä aika pian pois. Tallin kautta käytiin nappaamassa poneilta varusteet pois, ja käytiin vielä taluttamassa pihalla loppukäyntejä. Oli muuten taas aika exterme-meininkiä ratsatussaappaat jalassa, ja vielä vieressä poni, joka kyttäsi vähän kaikkea..:D Selvittiin kuitenkin kaatumatta! Tallin puolella juotin ponin, hieroin ja loimitin, minkä jälkeen Pokkis pääsi pihalle.

Viikonloppuna ollaan menossa Oonan kanssa estetunnille! Oon hypännyt tunnilla viimeksi kaksi vuotta sitten, joten saa nähdä, mitä tästä sitten tulee.. Mutta koska mut sinne kisoihin ylipuhuttiin, haluan mä kuitenkin käydä tuon Pallomahaponin kanssa Roosan silmien alla loikkimassa ensin, palaillaan asiaan ensi viikonloppuna! Perjantaille saatiin myös vihdoin sovittua kuvailut Iidan kanssa, joten todennäköisesti kuvapostausta ihan uudesta ratsukosta saattaa tulla jo perjantain puolella!

6 kommenttia:

 1. Tuo on kyllä hauska, kuinka jotkut ratsut piristyvät, kun ohjat ottaa tuntumalle :D Kivasti kirjoitettu tää postaus! Tätä oli mielenkiintoista lukea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha jep, Frami on kyllä muutenkin aika innokas kaveri!:D Ja kiitos, mua itseeni vähän mietitytti tän postauksen laatu, mut kiva kun tykkäsit!

   Poista
 2. Tää oli tosi kiva postaus ja kivoja kuvia kertaalleen! Tykkään kovasti siun rennosta kirjoitustyylistä, se on mukavaa ja helppo lukuista.

  elaimetsydammessa.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti paljon! Ihanaa, jos edes joku tykkää mun kirjotustyylistä, kun tää tuppaa välillä vähän jakamaan mielipiteitä.:D

   Poista
 3. Tosi kiva postaus! Suloinen tuo Frami, ja Pokkiskin tietty :D. Herkulla on tuo aivan sama, että kun ottaa ohjaa tuntumalle, se on reippaampi, kun tietää että nyt on töiden aika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Frami on kyllä ihana jo pelkästään ulkonäöltään, tollanen nallukka!:D Ja joo, Pokkis toki tuon mahansa kanssa, melkeen vois huolestua jos se ei olis söpö.. On kyllä hauskaa huomata, miten jotkut valpastuu heti ja toiset vaan väsähtää pahemmin, kun Pokkis ja Frami on jo ihan ääripäät tossa ohjien tuntumalle ottamisessa!:D

   Poista