maanantai 12. maaliskuuta 2018

"Koulutuuppailua hiki hatussa"

..näin totesin vitsillä sunnuntaina ennen ratsastusta, mutta kummasti tuo olikin aito lopputulos sekä ponin että itseni osalta.


Sunnuntaina talleiltiin pitkästä aikaa Kristan kanssa! Monelle viikolle meillä olikin jo suunnitelmia yhdessä talleilun suhteen ollut, mutta kummasti ne kaikki olivat aina kaatuneet toisen meistä sairastumiseen. Nyt kuitenkin vihdoin päästiin porukalla tallille, ihan kahden ratsunkin voimin!

Päädyttiin ratsastamaan eri aikaan kuvausmahdollisuuksien takia, joten Krista otti Framin ensin. Auttelin pikkuruunan hoitamisessa, mutta kävin myös moikkaamassa Pokkista, jonka vuoro olisi vasta vähän myöhemmin. Saatiin Frami aika nopeasti valmiiksi, joten tiet veivät maneesiin.

Näppäränä näytin Kristalle sileällä juosten edellispäivän esteharkkaiden radan (olisiko kuvapostaukselle kiinnostusta?), minkä jälkeen rupesin kantamaan vähän puomeja jo mulle ja Pokkikselle valmiiksi, mutta myös Framia varten. Kuvailin Kristan ratsastuksen, minkä jälkeen siirryttiin tallin puolelle. Tähän väliin on muuten todettava, että ensi kuussa korkataan näillä näkymin mun ja Pokkiksen kisaura esteharkkareiden merkeissä, mutta palaillaan siihen asian ollessa ajankohtainen!

Aivan järkyttävät mun ilme ja jalka..:D Kuvista kuitenkin iso kiitos Kristalle!
Auttelin hieman Framin pois hoitamisessa, minkä jälkeen suuntasin hakemaan Pokkista. Poni olikin aika nopeasti hoidettu ja ratsastuskunnossa, joten suunnattiin maneesiin. Mua vähän mietitytti, miten koko ratsastus tulisi sujumaan, koska a) poni on viime aikoina liikkunut satulan kanssa vähän kehnommin, ja b) pihalla lapset olivat kuivurinmäellä mäenlaskupuuhissa, ja poni kyttäsi sinnepäin jo maneesiin mennessä.

Tähän väliin vielä selvennyksenä: Pokkiksen kanssa ollaan tosiaan vietelty rennompaa jaksoa ponin pienen epämääräisyyden vuoksi, ja nyt tehtiin vähän testimielessä paluu meille normaaliin, vakavamielisempään ratsastukseen - onnistuneesti. Toivottavasti nämä noususuuntaiset ratsastukset jatkuvat!

Päädyin taluttamaan alkukäyntejä jonkun aikaa, jotta kyydissä pääsisin suoraan keksimään ponille tekemistä. Näin vältettäisiin turha kuuntelu ja kyttääminen, mutta eihän se meidän tapaan sitten ollenkaan onnistunut. Katsomonpäädyn läpi ei menty kyttäämättä ovelle, ja tallipuoleinen pitkä sivu oli ihan hurjan pelottava: varsinkin, kun ulkoa kuului ääniä ja maneesin ohi käveli ihmisiä samaisen pitkän sivun ulkopuolella.

pelottavan ovikulman ohitus menossa
Käynnissä selästä käsin pyrinkin pitkillä sivuilla alkuun asettamaan sisään ja päädyissä ulos. Pokkis tuli lopulta ihan hyvin haluttuun suuntaan, kun käytin riittävästi johtavaa ohjaa. Aika jäykältä meno alkuun tuntui, mutta parani hetken työskentelyjen jälkeen. Tehtiin myös ympyröitä ja voltteja taivuttelujen perässä molempiin suuntiin. Vaikka alkujäykkyyttä oli selkeästi havaittavissa, mua helpotti huomata, että poni oli jo tässä vaiheessa ihan oma itsensä!

Käyntijuttujen jälkeen höntsäiltiin hetki ravissa puomien avustuksella. Pituushalkaisijalla oli kuusi puomia, ja niitä tultiin ravissa, kääntyen päädystä vuorotellen eri suuntiin. Pokkis osui väleihin oikein kivasti ja joutui vähän venyttämään askeltaan, ja tuntui kyytiin ihan kivalta!


Töltissä jatkettiin, ja taas alkuun käytiin ne pienet väännöt siitä, saako niitä ulkoa kuuluvia ääniä kytätä. Töltissä alkuun tavoitteena oli saada poni kulkemaan rentona myös katsomonpäädyn ja toisen pitkän sivun läpi, minkä jälkeen aloitin ponin työstämisen ihan kunnolla. Lähinnä hain takajalkoja kunnolla alle väistön kautta, joten päädyissä väistätin takaosaa ulos, ja pitkälle sivulle siirtymä tölttiin suoraan väistöstä! Saatiin pari ihan superhyvää siirtymää, mahtava fiilis kun oikein tunsi, miten takajalat lähtivät kunnolla menoon mukaan! Töltissä ei tosiaan olla hetkeen kunnolla treenailtu, kun olen halunnut pitää homman ponille vähän helpompana, joten ollaan lähinnä ravailtu. Satunnaisia lisäyksiäkin tehtiin töltissä, mutta ne menivät aika entisen kaavan mukaan: vauhtia kyllä tulee lisää, mutta askellajin laatu kärsii huomattavasti.

Pienen käyntitauon jälkeen olikin laukan vuoro. Tällä kertaa otin laukkaakin jo vähän enemmän, kun ponilla menohaluja oli. Parit pätkät mentiin ihan suoraa uraa, mutta vähän touhuiltiin myös puomiviritysten parissa. Se kuitenkin hylättiin aika nopeasti, koska en todennut tehtävää niin hyväksi, mitä olin etukäteen ajatellut. Laukassa Pokkis oli kuitenkin ihan ok, mutta pientä herättelyä vaati.


Jatkoin loppuun vielä harjoitusravissa, nappasin jalustimet kaulalle ja jäin istumaan raviin. Aika paljon pyörittiin peilipäädyssä ympyrällä, ja tässä vaiheessa Pokkis tarjoili ihan superkivoja ravipätkiä! Pyörittelin ponia ympyrällä hetken molempiin suuntiin, minkä jälkeen nappasin jalustimet takaisin ja annoin ponille pidempää ohjaa loppuraveille.

Käveltiin aika pitkään, tulin saman tien ravailujen jälkeen kyydistä alas. Tuosta tulikin vähän alkuperäistä suunnitelmaa rankempi treeni, Pokkis oli ihan kuin uitettu rotta! Väistyttiin maneesista ulos kävelemään, kierrettiin maneesi sekä parkkipaikka pariin kertaan ja suunnattiin talliin hoitamaan poni pois. Suhteellisen nopsasti saatiinkin tamma kahdestaan tarhakuntoon ja päästiin kotimatkalle!

Pokkis oli tosiaan edellisviikkoja parempi, toivottavasti päästään tästä taas kunnolla treenailemaan! Tunnillekin oon suunnitellut meneväni lähiaikoina, mutta palaillaan siihenkin, kun asia on ajankohtainen.

Miten teidän viime aikojen ratsastukset ovat sujuneet?

8 kommenttia:

 1. Mahtavaa, että pääset kisaamaankin Pokkiksen kanssa! :)
  Tää oli taas todella kivasti kirjoitettu postaus! Kiva, että teidän treenit sujuivat hyvin. Toivottavasti ne tosiaan jatkossakin sujuvat yhtä hyvin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti edes kisoihin asti meno sujuisi!:D

   Poista
 2. Uuu tosi kiva, että pääsette kisoihin Pokkiksen kanssa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha on kyllä! Saa kyllä nähdä mitä siitäkin tulee, kuolen jo nauruun mielikuvasta ponista mahansa kanssa esteradalla..:D Hyvillä mielin kuitenkin, tallin sisäiset kun nuo ovat, niin voin ihan hyvin vaikka kuolla nauruun kesken radan jos ei muuta.:D

   Poista
 3. Hyvä, että teillä sujui paremmin kuin viimeaikoina. Itsellä ratsastaessa ollut vähän vaihtelevia fiiliksiä, muutamat estetunnit menivät aika huonosti, mutta nyt ollaan taas nousussa ja toivotaan, että tämä hyvien tuntien fiilis jatkuisi vähän pidempää. Tämä postaus oli kuitenkin oikein kiva, hyvien kuvien kera!

  elaimetsydammessa.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkoi kyllä mua tympimään tuo huonompi jakso, toivottavasti ei tipahdeta sinne takaisin.. Onneksi sullakin on nyt mennyt paremmin, toivottavasti menee jatkossakin! Ja kiitos :)

   Poista
 4. uu, huippua että pääsette kisaamaan Pokkiksen kanssa! Tosi kiva postaus kaikin puolin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha kieltämättä ihan hauskaa tulee varmaan olemaan, kun voin tosiaan tallinsisäisissä vaikka nauraa läpi koko radan jos ei suju..:D Kiitos!

   Poista