Kirjoittaja

ig: @tiiaemiliah @tiiajapokkis @photographybytiiak
Nimi on Tiia, ikää 17 vuotta, asuinpaikkana Savitaipale (tunnetaan myös Etelä-Karjalan perämetsänä, mutakylänä, mitä näitä nyt on). Harrastukseni ovatkin varmasti tulleet aika hyvin selviksi tämän blogin pikavilkaisun myötä: ratsastus tai hevoset ylipäänsä, sekä valokuvaus ovat lähellä mun sydäntä.

Blogi siis käsittelee mun heppailuja. Ratsastusurani alkoi kunnolla Päivölän ratsutilalta Taipalsaarelta. Päivölän issikoilla ratsastelin sen suunnilleen kymmenen vuotta, sitä voisikin käydä vähän tähän läpi, kun oikeastaan kaikki perusjutut olen Päivölästä oppinut. Mun tarkemman ratsastushistorian löytää aika pitkälti tästä (Päivölähistoria kymmenen vuoden ajalta) ja tästä  (vuosi Kopinsalmessa) postauksesta.

Ensimmäisen kerran Päivölässä istuin Prinsin kyydissä, Faxan ja Prinsin väliltä sain päättää. Päädyin silloin puoleksi tunniksi Prinsin kyytiin, jonka jälkeen olinkin joka viikko kysellyt, että milloin pääsen taas ratsastamaan. Parit kerrat käytiin vähän epäsäännöllisemmin, jonka jälkeen alotinkin siinä talutustunnilla vakkarina. Ekat kerrat ratsastelinkin aika pitkälti Prinsillä, Faxalla, Fidlalla, Fleygurilla tai Pokkiksella ja Pokkiksesta tuli jo sillon mun lemppari. Hiljattain muitakin heppoja alkoi meidän tunnille tulemaan, taitojen mukaan saatiin myös mennä ilman talutusta. 

Noina talutustuntiaikoina tutustuin Sanniin, Siruun ja Sannaan. Sirun kanssa tiet erosivat valitettavast aika nopeasti, mutta Sannan ja Sannin kanssa oltiin pitkään samalla tunnilla. Sanni siitä kuitenkin lähti sitten eteenpäin ja me jäätiin Sannan kanssa tuolle samalle tunnille jumittamaan. Jossain vaiheessa alettiin jankkaamaan tunnin vaihdosta, joka lopulta onnistukin.

Päästiin tekemään paljon monipuolisempia juttuja, hepat ja opettajat vaihtuivat, samoten tuntiryhmät, mutta Sanna pysyi samassa porukassa oikeestaan koko ajan, jos hänen kevättään Tervamäellä ei lasketa. Sieltäkin hän tuli samaan jengiin takaisin. Sannan lopettaessa tunnit pääsinkin samaan porukkaan Sannin ja Sirun kanssa, Sanninkin kanssa oltiin aika pitkään samassa jengissä oltu. 2015 syksyllä päästiin kuitenkin taas Sirun ja Sannin kanssa samaan tuntiporukkaan ja meistä tulikin aika tiivis kolmikko ja sitä ollaan vieläkin!

Pokkis oli koko ajan mun ylivoimasin lemppari ja 2014-2016 aikoina mentiinkin tosi paljon tamman kanssa eteenpäin! 7.2.2016 tein yhden mun ratsastushistorian vaikeimmista päätöksistä: lopettaisin Päivölässä ja vaihtaisin Rantatallille. 18.2 ratsastin mun viimesen vakkaritunnin Päivölässä, jolloin pääsinkin vielä hyppäämään Pokkiksella.

Hlökk, leiriltä 2015
Fleygur leiriltä 2016, loppukäyntisähellyksiä
Pokkis, lokakuu 2016
Päivölästä talli tosiaan vaihtui Rantatallille, mistä noin kuukauden päästä ponit muuttivat Kopinsalmen tallille, joten talli vaihtuikin heti uudestaan siinä sivussa. Rantatalli-aikoina ehdinkin melko tasapuolisesti testata kaikkia Sannan poneja, mutta vaan kerran Ginon kyydissä olon jälkeen tajusin, että tästä mä tykkään. Ginosta tulikin miun lemppari Sannan poneista, ja jollain tasolla myös aika vakioratsu syyskuuhun asti.

Ponien muutettua Kopinsalmeen meidän tallimatka piteni huomattavasti, tuntiporukka muuttui, ja loppujenlopuksi myö oltiinkin Ellin kanssa kahdestaan jäljellä meiän entisestä tuntiporukasta. Tunnit jatkuivat ihan normaaliin tapaan ja monenlaisia juttuja päästiinkiin touhuilemaan, Kopinsalmessa ratsuvalikoimakin kasvoi muutaman uuden hevosen myötä. Silti mä pääsin tosi useasti Ginon ja toisen russin, Essen, kyytiin, eli miun pikkuponiratsastajan ura jatkui edelleen.

Keväällä 2016 vietettiin Ellin kanssa viimenen peruskouluviikko Kopinsalmessa tetissä, kesä- ja elokuussa meillä oli myös Ginon ja Essen vuokraukset kerran viikossa, miulla Gino ja Ellillä Esse. Elokuun vuokrauksilta jäikin ihan älyttömän paljon hyviä muistoja käteen, mä menin koko kuukauden Ginolla ja lähemmäs kymmenen kertaa kävin ratsastamassa!

Syksyllä pääsinkin testaamaan lisää uusia heppoja, tekemiset tunneilla monipuolisoituivat vielä lisää ja pariin kertaan hypättiinkin. Joulukuun tullessa mun useemmat henkilökohtaset syyt pakottivat mut lopettamaan tunnit Kopinsalmessa. Ihania muistoja jäi, varmasti tulen vielä kyseisellä tallilla vierailemaan monta kertaa!

Gino, maaliskuu 2016
Esse, kesäkuu 2016
Gino, heinäkuu 2016
Santtu, joulukuu 2016
Ehdottomasti merkittävin mahdollisuus tuli mun heppailuihin syksyllä 2016. Elokuussa Ginon vuokrausten loputtua sain mahdollisuuden ruveta liikuttamaan/vuokraamaan Pokkista! Tähän tilaisuuteen mä tartuin ja palasin takaisin Päivölän varustukseen!

Tällä hetkellä mun heppailut koostuvatkin siis Pokkiksen liikutuksesta kerran viikossa, sekä satunnaisista vierailuista tunneilla. Mä oon tyytyväinen tähän tilanteeseen, meillä menee Pokkiksen kanssa paremmin kun koskaan ennen! Pokkiksenkin kanssa ollaan tässä reilussa kymmenessä vuodessa onneks kehitytty, nykyään töltti löytyy lähes ongelmitta, ja sitä pystyy jopa ratsastamaan. Ollaan päästy tekemään joitakin asioita, mitä en olisi koskaan uskonut tuon ponin kanssa tekeväni! Tähän tilanteeseen olen todellakin enemmän kuin tyytyväinen. Jotenkin kummasti se taitaa vaan mennä niin, että kerran issikkaratsastaja, aina issikkaratsastaja.

Pokkis, tammikuu 2017
kuvat (c) Sanna, Viivi, Krista, Inka, Heidi